Hoe werkt het?

pollen

Soms zegt een kort verhaal meer dan duizend woorden.

Toen Jantje 5 jaar was gebeurde er iets ergs. Zijn moeder was alleen thuis met hem en had plots iets scherps in haar oog gekregen. Ze was helemaal overstuur en was hals over kop naar de kliniek gereden, ondertussen Jantje gedropt bij een vriendelijke buurman.

Deze had de angstige en snikkende jongen getroost en hem een appeltje gegeven, in mooie soldaatjes gesneden zoals kinderen graag hebben.

Toen z’n moeder enkele uren later terug kwam leek de gehele geschiedenis vergeten.

Maar sindsdien leed Jan aan een zware appelallergie: bij het kleinste stukje appel zwollen de slijmvliezen van zijn mond en keel en werd soms ademen moeilijk.

Een appel was een trigger geworden van sterke lichamelijke reacties.

 

Toen Peter 3 jaar was was het grote moment aangebroken: de eerste dag naar de kleuterschool!!

Het draaide allemaal heel anders uit dan verwacht – de normaal zo rustige jongen werd helemaal panisch van angst, klampte zich vast aan zijn moeder en krijste als een speenvarken. Zijn moeder kon het niet over haar hart krijgen hem zo achter te laten en nam de jongen terug mee naar huis. Misschien was het gewoon nog te vroeg. In de lente na de paasvakantie werd een nieuwe poging ondernomen. Maar hetzelfde scenario herhaalde zich: krijsen en brullen.

Deze keer zetten zijn moeder echter door en liet de radeloze jongen achter bij de vriendelijke kleuterjuf. Hij verzette zich uit alle macht en zag zijn moeder vertrekken.

Sindsdien lijdt Peter aan een jaarlijks terugkerende pollenallergie in de lente die zich uit als hooikoorts met niezen en zwelling/tranen van de ogen.

Het lijkt alsof zijn organisme zich de traumatische scheiding herinnert en deze heeft geassocieerd met de op dat ogenblik rondvliegende pollen.

Multi-holografische waarneming

Hersenonderzoek toont aan dat ons brein werkt met multi-holografische waarneming.

Deze waarneming verloopt zoals een film van seconde op seconde.

Hierbij worden elk moment beelden, geluiden, geuren, smaken, tastindrukken… TEGELIJK opgeslagen. Het brein is dus in staat een soort totaalwaarneming te registreren – super-virtual reality dus.

Alle situaties die ooit erg gevaarlijk of potentieel dodelijk waren worden diep ingeponst in ons brein, inclusief alle zintuiglijke waarnemingen op dat moment.

Voordelen voor overleving door deze registratie

In de ontwikkeling van het zoogdierbrein was het van cruciaal belang voor de overleving van het individu om ONMIDDELLIJK te kunnen reageren op gebeurtenissen die gelijkenis vertonen met reeds meegemaakte en geregistreerde dodelijke gevaarssituaties. Het legt de basis van een eerste soort primitief geheugen.

Elk deel van de geregistreerde traumagebeurtenis uit deze red box wordt dus een alarmsignaal, een trigger van hoogste paraatheid en onmiddellijke actie. Dit heeft een sterk voordeel: de onmiddellijke reactie die je hebt scheelt mogelijk die microseconde die het verschil maakt tussen leven en dood.

Allergische reacties als waarschuwingssignalen

Als je moeder dus plots verdwijnt en je in je radeloze paniek een appel eet, wordt een appel een deel van een uiterst gevaarlijke situatie.

Deze appel wordt dan een spoor, een trigger, dat ons organisme ogenblikkelijk waarschuwt voor een levensgevaarlijke situatie met onmiddellijke reactie tot gevolg.

De pollen volgen dezelfde redenering. Als je pollen ruikt…verlies je je moeder!

Het is duidelijk dat alle geassocieerde kleuren, geuren, smaken, geluiden, tastindrukken die samen met een trauma geregistreerd worden zo ineens tot sporen worden. We zijn niet overgevoelig aan de (vaak onschuldige) substantie maar wel… aan de dodelijke associatie!

Als we het vanuit dit perspectief bekijken dan kan zowat alles een trigger worden van plotse sterke lichamelijke reacties. Pollen, kattenharen, scampi’s, appels, maar ook zonnestralen, een bepaalde muziek, kou, zweet, parfums, … Als het maar samen geregistreerd wordt met een traumaschok.

In een uiterst effectieve workshop gaan we de betrokken trauma’s opsporen en elimineren.  Het waarschuwingssignaal wordt nu zinloos en je allergie, hoe lang die ook aanwezig was, … is verdwenen!!

images poll