De weg van de mens

heelde weg 2Ken jezelf: dit houdt de verwerking in van je eigen geschiedenis, maar overstijgt ook je eigen biografie. Het houdt eveneens integratie in van je foetale/prenatale periode en traumageschiedenis van je bloedlijn. Het is het langste en donkerste deel van de reis. Het gaat hier om ego en survivalprocessen, ingeschreven in ons lichaam en vaak onbewust automatisch aflopend. Dit vergt veel moed, geduld en bereidheid. Omdat dit stuk blind is, heb je hulp nodig van anderen. Alleen lukt het niet. Het samen helemaal doorleven van de schaduw geeft transformatie.

Wees jezelf: wie uit de schaduw en de verstrikkingen (verkeerd gesitueerde loyauteit met zijn clan) komt, kan onderscheiden wat van hem/haar is en wat van anderen. Eigenlijk kan dan pas de échte levensreis beginnen en wordt het mogelijk te doen waarvoor je hier op aarde bent gekomen. Nu gaat het over missie. Deze is eenvoudig: vervullen van je allerdiepste authentieke verlangen en wens, datgene waarvan je begint te stralen.

Vergeet jezelf: de kers op de taart. Wie de ballast heeft afgeworpen en zijn eigen pad vindt, wordt een zegen voor de wereld. De inspanningen zijn nu niet meer gericht naar eigen overleven, maar de betrokkene is een fontein waaruit continu levenswater stroomt.

Geïnspireerd op Martin Buber